Er is vanaf nu één inlogaccount voor al je Bibliotheek diensten.
Log in met je pasnummer als gebruikersnaam.
Voor meer informatie klik hier

Goede gewoonte: elke dag voorlezen met deze 8 tips!

Gepubliceerd op: 1 februari 2024 13:30

Voorlezen gaat voor! Of je nu voor het slapen gaan een mooi verhaal voorleest of overdag samen een prentenboek bekijkt. Voorlezen versterkt de fantasie, woordenschat en concentratie van je kind. Hier volgen 8 tips om van voorlezen een goede gewoonte te maken!

1. Kies een boek dat past bij jouw kind
Bedenk wat je kind al weet en wat het interessant vindt. Misschien komt er binnenkort een broertje of zusje bij, gaat je kind voor het eerst naar school of leert het tandenpoetsen. Kies een boek dat daarover gaat, zodat julie samen in het verhaal kunnen inleven.

2. Maak van het voorleesmoment een goede gewoonte
Kies een vast moment. Kinderen vinden het fijn als ze op het voorleesmoment kunnen rekenen. Lees voor op een plek waar je kind zich fijn voelt en maak het gezellig, bijvoorbeeld met een paar knuffels.

3. Maak je kind nieuwsgierig naar het verhaal
Lees de titel van het boek voor en praat met je kind over de voorkant. Bekijk deze samen en verzin met elkaar waar het boek over zou kunnen gaan.

4. Lees rustig voor, praat duidelijk en kijk je kind regelmatig aan
Zo begrijpt je kind goed wat er gebeurt, wie iets zegt en wat de sfeer is. Je hoeft geen verschillende stemmetjes op te zetten, het is genoeg om te praten op een toon die bij het verhaal past.

5. Voorspel samen het verhaal
Vraag tijdens het voorlezen aan je kind wat zij denken dat er zal gebeuren. Door die vraag denkt je kind goed na en leert het zelf problemen op te lossen.

6. Leg moeilijke woorden uit
Wijs bijvoorbeeld naar een plaatje, geef een voorbeeld of gebruik een ander woord dat hetzelfde betekent. Zeg het woord na het verhaal nog eens. Zo onthoudt je kind het beter en leert het de taal.

7. Laat je kind vertellen
Geef je kind de kans iets te vertellen terwijl je voorleest. Elke opmerking over het verhaal is goed, zo geven ze het verhaal een eigen betekenis. Misschien maakte je kind zelf wel iets mee dat in het verhaal gebeurde.

8. Lees hetzelfde boek een paar keer voor
Bij de eerste keer voorlezen is je kind geboeid. Bij de tweede keer herkennen ze het verhaal. En bij de keren daarna ontdekken ze de details. Ook voor jou hoeft hetzelfde verhaal vaker voorlezen niet saai te zijn. Bespreek elke keer iets anders na het lezen, zoals het onderwerp of de personen. Of vraag je kind of het zichzelf in het verhaal herkent. Zo blijven ze erbij betrokken.

Hopelijk helpen deze tips jullie op weg om een goede gewoonte te ontwikkelen. Regelmatig komen er nieuwe boeken in de Bibliotheek. Je kunt samen de boeken uitkiezen, ook kun je eenvoudig vanuit huis de boeken die je wilt lenen reserveren. Veel leesplezier samen!