Peter Bokkers ambassadeur bibliotheek

Gepubliceerd op: 11 mei 2017 11:04

Peter Bokkers is ‘ambassadeur’ van de 155-jarige jubilerende Bibliotheek Nijkerk. Ondanks dat hij weinig tijd heeft om boeken te lezen, hij maakt lange dagen in zijn bedrijf Bokkers Catering, draagt hij de bibliotheek een warm hart toe. “Ik ben onder de indruk hoeveel activiteiten er in de bibliotheek worden georganiseerd.”

Interview door Belinda van der Horst - Stad Nijkerk

Executie
Op de tafel bij Bokkers thuis ligt het recent verschenen boek ’23 april 1945, zes uur’, van de auteur Henk van Middelaar uit Nijkerkerveen. “Het boek gaat over mijn opa Smink, zijn twee zonen -ooms van mij dus- en een buurman die in Hoogland woonden. Ze zijn door de Duitsers geëxecuteerd als vergeldingsactie.” Bokkers vindt het een bijzondere gewaarwording om foto’s van zijn familie in het boek te zien. “Op 1 mei jongstleden was ik uitgenodigd om de herdenking Ereveld vol Leven bij te wonen op het Nationaal Ereveld in Loenen waar mijn familie ligt begraven. Achter elk graf stond een persoon die net zo oud was als de slachtoffers”, vertelt hij.

Ambassadeur
Ter gelegenheid van het 155-jarig jubileum van de bibliotheek is Bokkers tot ‘ambassadeur’ benoemd. “Door mijn bedrijf ben ik in contact gekomen met de bibliotheek. Ik ben onder de indruk hoeveel activiteiten er worden georganiseerd en met welke organisaties de bibliotheek allemaal samenwerkt. Ik vind het schitterend dat de bibliotheek in 2015 generaal buiten dienst Peter van Uhm heeft uitgenodigd om een lezing te verzorgen. Ik heb respect voor directeur Roel Zuidhof om mensen te enthousiasmeren.”

“Ik werk veel en heb dus weinig tijd om boeken te lezen.” Voor de krant maakt hij een uitzondering. “Als kind las ik graag boeken van Arendsoog, Kameleon en Pietje Bell. Voor werkstukken van school ging je voor documentatie naar de bibliotheek”, zegt hij, terugkijkend op zijn jeugd.

Boeken
“Op vakantie gaan er altijd boeken mee. Ik lees dan altijd een boek over de geschiedenis van het land waar ik heen ga”, aldus Bokkers. Ook geschiedenisboeken, met name over de Tweede Wereldoorlog, hebben zijn interesse. Boeken over sport zoals over atletiek en marathons, een sport die hij graag beoefent in zijn schaarse vrije tijd, leest hij graag. Uit zijn eigen boekenverzameling leest hij onder andere boeken van Heinz G. Konsalik en Toon Kortooms. Binnenkort wordt er in de bibliotheek een boekentafel ingericht met de favoriete boeken van Bokkers.

Bokkers heeft de melkhandel van zijn vader overgenomen en vent nog steeds met melk op authentieke wijze: hij brengt het bij zijn, veelal oudere, klanten aan huis. “Zo blijft mijn conditie op peil”, grapt hij. De melkhandel is inmiddels uitgegroeid tot een groot cateringbedrijf wat gevestigd is bij zijn woning. “Naast de melk was er ook vraag naar hapjes, salades, barbecues en statafels. In de schuur hebben we een keuken gebouwd maar die bleek al snel te klein. Tien jaar geleden hebben we een professionele keuken laten bouwen.” Samen met zijn echtgenote Margreet, en later met uitbreiding van een kok en divers personeel, worden er heel wat hapjes, salades, feestjes en buffetten verzorgt. Afhankelijk van de grote van de catering zijn er 4 - 20 medewerkers aan het werk.

“Ik vind de omgang met mensen en de variatie in het werk -ik kom overal- de leukste kanten van mijn werk”, zegt hij. Op 20 mei sponsort Bokkers het ontbijt voor 155 leden van de jubilerende bibliotheek. Het ontbijt vindt in de bibliotheek plaats.