Taalhuis Nijkerk

Vindt u het moeilijk om formulieren in te vullen? Ziet u op tegen het lezen van brieven? Heeft u problemen met het lezen van werkmails? Begrijpt u weinig van de bijsluiter bij uw medicijnen? Dan is het Taalhuis in Nijkerk misschien iets voor u. U kunt hier beter leren lezen en schrijven. Er zijn mensen die u kunnen helpen. Ga naar het Taalspreekuur in de bibliotheek voor meer informatie.

Taalspreekuur

Iedere dinsdagmorgen is er van 9.00 uur tot 11.00 uur een Taalspreekuur in de bibliotheek van Nijkerk. En iedere woensdagmorgen is er van 10.30 uur tot 12.00 uur een Taalspreekuur in de bibliotheek van Hoevelaken. Een docente van Landstede praat hier met u over uw wensen. Zij overlegt met u wat er mogelijk is. Dat kan zijn:

Hulp van een taalvrijwilliger

Een taalvrijwilliger kan u helpen om beter Nederlands te leren lezen en schrijven. U bepaalt zelf wat u wilt leren. Bijvoorbeeld brieven schrijven, formulieren invullen of nieuwsbrieven lezen.

Taalles in een groep

In Harderwijk kunt u taallessen volgen bij Landstede. Deze lessen kunnen door de gemeente worden betaald. U krijgt dan een diploma. Hiermee maakt u meer kans op werk.

Oefenen met de computer

Wilt u oefenen met de computer?
In de bibliotheek kunt u gratis oefenen met de computer. Dit kan ook thuis. Kijk op de website www.oefenen.nl.

Computerlessen

Wilt u weten hoe de computer werkt? Of wilt u leren internetten?
Dan kunt u de cursus Klik & Tik volgen.
De cursus bestaat uit drie delen:
- De basis
- Het internet op
- Samen op het web.
U krijgt les in een kleine groep. De cursus kost € 7,50 per onderdeel. Leden van de bibliotheek betalen € 5,-.

Inburgeren

Wilt u weten waar u in kunt burgeren?
In Nijkerk zijn er 2 instellingen die inburgeringslessen aanbieden:
- Landstede. In het gemeentehuis kunnen mensen twee keer per week een dagdeel les krijgen. Men krijgt een laptop om zelf thuis of in de bibliotheek te oefenen.
- TIP-college. Het TIP-college biedt drie dagdelen les per week aan. De lessen worden dichtbij de Lidl gegeven, aan de Ampèrestraat 3a.
Vrijwilligers van Hervormde Gemeente de Fontein helpen vluchtelingen met hun inburgeringslessen.

Na de inburgering

Er zijn een paar mogelijkheden om het Nederlands te blijven oefenen:

de Conversatiegroep van Vluchtelingenwerk:
Deze groep komt bij elkaar op iedere donderdag van 9.30 uur tot 11.00 uur, in Verzorgingshuis St. Jozef, Huserstraat 6.

het TaalSteunPunt op school:
Iedere woensdagmorgen en iedere donderdagmiddag geven vrijwilligers les in de Rehobothschool, Brink 43a in Nijkerk. Peuters volgen een speciaal taalprogramma.