Vindt u het moeilijk om formulieren in te vullen? Ziet u op tegen het lezen van brieven? Heeft u problemen met het lezen van werkmails? Begrijpt u weinig van de bijsluiter bij uw medicijnen? Dan is het Taalhuis in Nijkerk misschien iets voor u. U kunt hier beter leren lezen en schrijven. Er zijn mensen die u kunnen helpen.

Ga naar het Taalspreekuur in de bibliotheek voor meer informatie.

Taalspreekuur

Iedere dinsdagmorgen is er van 9.00 uur tot 11.00 uur een Taalspreekuur in de bibliotheek van Nijkerk.

En iedere woensdagmorgen is er van 10.30 uur tot 12.00 uur een Taalspreekuur in de bibliotheek van Hoevelaken.

Een docente van Landstede praat hier met u over uw wensen. Zij overlegt met u wat er mogelijk is.

Voor meer informatie kunt u mailen naar: j.boer@landstede.nl

Computerlessen

Wilt u weten hoe de computer werkt? Of wilt u leren internetten?
Dan kunt u de cursus Klik & Tik volgen.

De cursus bestaat uit drie delen:
- De basis
- Het internet op
- Samen op het web.

U krijgt les in een kleine groep. De cursus kost € 7,50 per onderdeel. Leden van de bibliotheek betalen € 5,-.

Meer informatie over de cursus Klik en Tik.

Hulp van een taalvrijwilliger

Een taalvrijwilliger kan u helpen om beter Nederlands te leren lezen en schrijven.

U bepaalt zelf wat u wilt leren. Bijvoorbeeld brieven schrijven, formulieren invullen of nieuwsbrieven lezen.

TaalSteunPunt

De lessen van het TaalSteunPunt op School in Nijkerk worden nu gehouden op de Rehobothschool aan de Brink 43a in Nijkerk.

Tijdens schoolvakanties gesloten.

De lessen zijn voor ouders die een andere taal spreken of moeite hebben met de Nederlandse taal.

Wat in ieder geval besproken wordt:

• Nieuwsbrief van scholen
  • Schoolse thema’s
  • Rapporten lezen
  • Rapportgesprekken voeren
  • Activiteiten op school, m.a.w. ouderbetrokkenheid en onderwerpen die je dagelijks tegenkomt.

Dinsdagochtend van 8:45 tot 10:15 uur
Woensdagochtend van 8:45 tot 10:15 uur

We zijn nog op zoek naar nieuwe taalvrijwilligers die willen ondersteunen tijdens de lessen.

Daarnaast zoeken we op korte termijn een peutervrijwilliger voor de ochtenden van 8:30-10:30 uur.

Coördinator van het TaalSteunPunt op School is

Danny Pennings
danny.pennings@bibliotheeknijkerk.nl
Of volg ons op Facebook

Taalles in een groep

In Harderwijk kunt u taallessen volgen bij Landstede. Deze lessen kunnen door de gemeente worden betaald. U krijgt dan een diploma. Hiermee maakt u meer kans op werk.

De Volksuniversiteit Nijkerk verzorgt op aanvraag cursussen “Nederlands voor anderstaligen” en “Nederlands voor laaggeletterden”.

De lessenzijn in het Corlaer College op woensdag of dinsdag avond. Groepen starten vanaf 8 deelnemers. Bij 8 of 9 deelnemers bestaat de cursus uit 18 lessen. Bij 10 of meer (max. 16) cursisten bestaat de cursus uit 22 lessen. De kosten voor 2017-2018 bedragen € 200,- per cursist. U kunt zich hiervoor aanmelden in debibliotheek, of mailen naar secretariaat@vu-nijkerk.nl.

Oefenen met de computer

Wilt u oefenen met de computer?
In de bibliotheek kunt u gratis oefenen met de computer. Dit kan ook thuis. Kijk op de website www.oefenen.nl.

Inburgeren

Wilt u weten waar u in kunt burgeren?

In Nijkerk zijn er 2 instellingen die inburgeringslessen aanbieden:

• Landstede. In het gemeentehuis kunnen mensen twee keer per week een dagdeel les krijgen. Men krijgt een laptop om zelf thuis of in de bibliotheek te oefenen.
  • TIP-college. Het TIP-college biedt drie dagdelen les per week aan. De lessen worden dichtbij de Lidl gegeven, aan de Ampèrestraat 3a.
    Vrijwilligers van Hervormde Gemeente de Fontein helpen vluchtelingen met hun inburgeringslessen.

Oefenprogramma inburgeringsexamen

In de bibliotheek kun je oefenen voor het inburgeringsexamen. Dit kan via een programma op de computer. Je kunt je kennis van de Nederlandse taal en van de Nederlandse maatschappij testen. Ook kun je proefexamens doen.

Er zijn koptelefoons met microfoon aanwezig. Het gebruik van computer en koptelefoon is gratis. Je kunt alleen oefenen, of met een taalvrijwilliger.

Klik hier voor de handleiding voor het gebruik van het oefenprogramma.

Voor het eerste gebruik moet je een account aanmaken. In de bibliotheek is hiervoor een handleiding aanwezig.

Na de inburgering

Er is een mogelijkheid om het Nederlands te blijven oefenen, namelijk de Conversatiegroep van Vluchtelingenwerk.

Deze groep komt bij elkaar op iedere donderdag van 9.30 uur tot 11.00 uur, in Verzorgingshuis St. Jozef, Huserstraat 6.