Bibliotheek, school en Nijkerk Sportief en Gezond: samen lezen en bewegen stimuleren

Gepubliceerd op: 15 april 2019 10:27

Op de Koningin Emmaschool en Kindcentrum Holk in Nijkerk is de pilot voor het project Lezen is scoren succesvol afgesloten. Hierbij werken de scholen, de buurtsportcoaches van Nijkerk Sportief en Gezond en de Bibliotheek Nijkerk samen om lezen en bewegen te stimuleren.

Lezen en sporten belangrijk
Bij de aftrap bij Kindcentrum Holk en de Koningin Emmaschool ontvingen de leerlingen van groep 5, 6 en 6/7 een krat vol met boeken over o.a. sport en bewegen. Elly Pijpers, leesconsulent en educatiespecialist bij de Bibliotheek Nijkerk en Tessel Kok en Lara Kreikamp, buurtsportcoaches bij Nijkerk Sportief en Gezond, gaven uitleg over het project. Zes weken lang hadden de leerlingen vrije leestijd en als ze een boek uit hadden plakten ze een sticker op de poster in de klas. Aan het einde van het project werd geteld hoeveel boeken de klas had gelezen en volgde een leuke afsluitende sportles. Bij Kindcentrum Holk kregen de kinderen een judo clinic en bij de Kon. Emmaschool een kickboks les. Volgens Elly Pijpers is de combinatie lezen en sporten perfect: “Lezen is goed voor je brein, sporten is goed voor je lichaam en met die combinatie scoor je het beste!”

Wedstrijdelement spreekt aan
De leerkrachten en leerlingen waren meteen enthousiast toen ze hoorden over dit project. “De combinatie lezen en sporten is erg leuk, het wedstrijdelement spreekt de leerlingen enorm aan. Er is al regelmatig de mogelijkheid om vrij te lezen, dus dit is goed in te passen in het lesprogramma”. Ook buurtsportcoach Tessel Kok is enthousiast over het project. “Door al die boeken over sport kunnen de leerlingen zelf kiezen wat bij ze past, ze kunnen zich identificeren met een sporter of kijken welke sport misschien iets voor hen is”.

Combinatie lessen en boeken succesvol
De leerkrachten integreren vaker boeken bij de lessen. “Nu wordt bewegen en lezen gecombineerd, maar bijvoorbeeld bij biologie kunnen kookboeken worden gebruikt, bij aardrijkskunde atlassen, informatieboeken worden bij allerlei vakken toegepast”. De buurtsportcoaches kwamen met het idee om ook gezonde voeding aan het project te verbinden. Vanuit het project JOGG, Jongeren op gezond gewicht, is dat een logische stap. “Als buurtsportcoaches kunnen we meer betekenen dan alleen het verzorgen van gymlessen. Het verbinden van school, bieb en buurtsportcoaches is voor ons de reden om mee te doen aan dit project”.

Aansluiten bij het interessegebied
Elly Pijpers legt uit waarom Bibliotheek Nijkerk met Lezen is scoren is begonnen. “Uit onderzoek blijkt dat een groep kinderen minder interesse in lezen heeft. Met boeken die aansluiten bij hun interessegebied kun je deze kinderen toch aan het lezen krijgen”.

Het project Lezen is scoren is op dit moment een pilot. Het is de bedoeling dat dit project, bij een positieve evaluatie, in het nieuwe schooljaar wordt aangeboden via het Educatieve Programma van de Bibliotheek Nijkerk aan alle scholen.

Het project is ontwikkeld door de gezamenlijke Veluwse Bibliotheken Nijkerk, Noord-Veluwe en Brummen/Voorst.

Wilt u meer informatie over dit project, neem dan contact op met Elly Pijpers, elly.pijpers@bibliotheeknijkerk.nl