Stijgende lijn deelname aan Bibliotheek in Hoevelaken en Nijkerk

Gepubliceerd op: 15 juli 2019 16:22

De Bibliotheek in Hoevelaken en Nijkerk hebben nog nooit zoveel activiteiten georganiseerd: meer dan 1.100 activiteiten. Ook het aantal bezoekers in beide vestigingen is een record: 190.000. Ook het aantal uitleningen en het aantal leden zit weer in de lift. Dit blijkt uit de definitieve cijfers die zijn gepubliceerd in het jaarverslag van de Bibliotheek over 2018.

Activiteiten
Het aantal activiteiten van de Bibliotheek is flink toegenomen naar meer dan 1.100 bijeenkomsten. Totaal zijn daar ruim 12.000 deelnemers op af gekomen. Voorbeelden zijn het bekende Fimcafé met 840 bezoekers (28 voorstellingen) maar ook activiteiten gericht op het stimuleren van leesplezier voor de kinderen: bijna 3.000 kinderen die in aanraking komen met kinderboekenschrijvers, theatervoorstellingen en projectlessen. Ook mediawijsheid en 21e eeuwse vaardigheden organiseert de Bibliotheek voor het onderwijs. De Roboc@r is een succes om meer te leren over techniek en programmeren.
Er zijn ook steeds meer activiteiten voor volwassenen om zichzelf beter te kunnen redden. Aandachtstrekker zijn de themamaanden over Slapen en Voeding in samenwerking met beide Gezondheidscentra. Om digitaal vaardiger te worden zijn er cursussen zoals Digisterker, Klik&Tik, Veilig op internet en het wekelijkse digitale spreekuur op dinsdagmiddag in Nijkerk door SeniorwebNijkerk.
Er vindt ook steeds meer samenwerking plaats met andere organisaties zoals de IVN en Groen & Bloei in het Groencafé. Ook de samenwerking met de Volksuniversiteit Nijkerk geeft veel nieuwe lezingen en films in de Bibliotheek. Deelnemers aan activiteiten vinden het heerlijk om er wat van op te steken, er even uit te zijn en anderen te ontmoeten en een praatje te kunnen maken.

Aantal bezoekers Nijkerk recordhoogte
Het aantal bezoekers van beide vestigingen is inmiddels naar recordhoogte gestegen: bijna 190.000 bezoekers. De toeloop in Nijkerk is ook mee te danken aan de samenwerking in &/entree in Nijkerk met de UVV, Sigma, het Gebiedsteam Centrum en Vluchtelingenwerk. Roel Zuidhof, directeur, is blij met de stijging: “De openheid van het gebouw nodigt uit om zo de Bibliotheek binnen te lopen. Vanaf ‘s morgens vroeg is het een komen en gaan van mensen. Niet alleen voor een krantje en koffie maar ook om te studeren of om taalles te krijgen. Ook in Hoevelaken is het bezoek gestegen doordat we gelukkig de openingstijden hebben kunnen verruimen. Volgend jaar januari 2020 gaan we open in Nijkerkerveen en daar hopen we ook op veel bezoekers. Krantje, tijdschrift, praatje, studeren, koffie. Daar kom je voor in de Bibliotheek!”

Uitleningen gestegen, ook meer e-books
Het aantal uitleningen is ook gestegen met 21% naar ruim 317.000 uitleningen, incl. e-books. Deze forse stijging heeft ook te maken met de mogelijkheid dat er na 4 weken weer kan worden verlengd omdat de uitleentermijn eerder 8 weken was.
Het aantal uitleningen van e-books, neemt nog steeds toe, maar is in vergelijking met het totaal aantal uitleningen maar een klein deel: bijna 13.000 e-books zijn er door leden geleend. Er zijn inmiddels meer dan 20.000 e-books gratis beschikbaar voor leden van de Bibliotheek. Ook de door de Bibliotheek ontwikkelde apps als Vakantiebieb en Luisterbieb worden veel gebruikt. Op www.onlinebibliotheek.nl staan hiervoor alle mogelijkheden.

Stijging aantal leden
Het totaal aantal leden is weer gestegen met 3% naar 9.150 leden. Dit komt vooral door het aantal nieuwe leden tot 12 jaar. Niet alleen omdat het gratis is maar ook dankzij de project BoekStart om zo vroeg mogelijk het (voor)lezen te stimuleren. Daarvoor is een medewerker ook aanwezig op het consultatiebureau. Ook het stimuleren van lidmaatschap voor alle kinderen van de basisschool door de Bibliotheek op School en het educatief programma voor alle basisscholen helpt om kinderen meer leesplezier te geven. Het lid zijn van de bibliotheek is geen doel op zich, maar stimuleert het gebruik van de Bibliotheek wel flink om te blijven lezen en voorlezen. Want goed zijn in de Nederlandse taal is een belangrijke voorwaarde voor (school)succes in de toekomst.