Vacature Cultuurmakelaar gemeente Nijkerk (24 uur)

Als cultuurmakelaar ben je de verbindende schakel voor iedereen in de kunst- en cultuursector binnen de gemeente Nijkerk.

De cultuurmakelaar zorgt dat de diverse partijen samen inhoud en vormgeven aan het culturele klimaat, met specifieke aandacht voor de verschillende kernen en wijken. De cultuurmakelaar verbindt en versterkt de educatieve, preventieve en economische activiteiten binnen de gemeente, heeft goed zicht op de wensen en behoeften vanuit de cultuursector - zowel van de kleinere als de grotere organisaties - en heeft oog voor initiatieven van inwoners.

De cultuurmakelaar heeft een belangrijke rol en positie bij de totstandkoming (visievorming, ontwikkeling) en uitvoering (uitwerken, verbinden en initiëren) van de cultuuragenda. De cultuurmakelaar heeft een onafhankelijke positie en legt verantwoording af aan de Culturele raad die bestaat uit diverse vertegenwoordigers uit het culturele veld.

Doelen en resultaten

Het doel van de functie is het creëren, in stand houden en versterken van een actief, inspirerend netwerk en activiteitenaanbod op het gebied van kunst en cultuur. De cultuurmakelaar bevordert en coördineert samenwerking, zowel binnen het kunst- en cultuurdomein als met maatschappelijke, economische en educatieve partners. De cultuurmakelaar maakt samen met het netwerk de maatschappelijke en economische waarde van kunst en cultuur zichtbaar. De cultuurmakelaar is op de hoogte van de mogelijkheden om fondsen en sponsoren aan te spreken. Daarnaast ondersteunt de cultuurmakelaar culturele organisaties om hun dienstverlening meer vraaggericht vorm te geven.

Resultaatgebieden

De belangrijkste aandachtsgebieden van de cultuurmakelaar zijn cultuurparticipatie en cultuureducatie. Dat vertaalt zich in onderstaande resultaatgebieden:

 1. Overzicht creëren in het totale culturele aanbod binnen de gemeente en dit op een eigentijdse manier onder de aandacht brengen
 2. Initiatieven ontplooien om cultuur, kunst en kunstenaars zichtbaar maken en een podium te geven;
 3. Adviseren, ondersteunen en wegwijs maken van scholen in het primair en voortgezet onderwijs in het aanbod aan cultuureducatie en bijbehorende
 4. subsidiemogelijkheden;
 5. Adviseren (gevraagd en ongevraagd) aan de gemeente, het onderwijs en (culturele) instellingen inzake cultuur in de breedste zin van het woord;
 6. Organiseren van een jaarlijks verbindend evenement of festival waar culturele disciplines en inwoners elkaar ontmoeten.

Profiel van de cultuurmakelaar

De kunst- en cultuurorganisaties vragen om een authentieke, zichtbare, stimulerende en benaderbare cultuurmakelaar die zijn/haar rol stevig neerzet met een “hands-on” mentaliteit.

De cultuurmakelaar houdt van een stevige uitdaging en heeft de ambitie om deze functie verder vorm en inhoud te geven. Je bent een zelfstarter en pionier. Geen 9 tot 5 mentaliteit. Aanjager, iemand die initiatief neemt en een netwerker die goed kan samen werken en verbinding en draagvlak kan ontwikkelen. Natuurlijk heeft de cultuurmakelaar een brede kennis van het kunst- en cultuurdomein en de (politieke) agenda om een volwaardige, stevige gesprekspartner te kunnen zijn die haar/zijn ervaring, kennis en kunde weet over te brengen.

De cultuurmakelaar kan overzicht creëren, organiseren en zowel projecten begeleiden als deze concreet vorm en inhoud geven. Kansen zien, vraag en aanbod samenbrengen, nieuwe initiatieven op waarde schatten, bestaande activiteiten ondersteunen en versterken.

We zoeken

De ideale kandidaat heeft uitstekende communicatieve vaardigheden en is een organisatietalent. Je werkt zelfstandig en resultaatgericht. Samenwerken is je tweede natuur. Je bent stressbestendig en kunt goed omgaan met veel, soms tegenstrijdige, belangen. Je begrijpt hoe creatieve partners denken en werken en kunt tegelijkertijd de zakelijke vertaalslag maken naar de gewenste resultaten en de opdrachtgevende partners in de Culturele raad.

Je herkent je in het volgende profiel:

 • HBO werk- en denkniveau, bij voorkeur ervaring in vergelijkbare rol. Een opleiding in de kunst- en cultuursector en/of evenementenorganisatie is een pre;
 • Een breed en actueel netwerk in de culturele sector of in staat dat in korte tijd op te bouwen;
 • Kennis van landelijke trends en ontwikkelingen in het cultureel werkveld
 • Een stevige gesprekspartner in diverse bestuurlijke en uitvoerende gremia
 • Creatieve houding, ondernemerschap en durf;
 • Kennis van de lokale situatie in de gemeente Nijkerk; bij voorkeur woonachtig in de regio Food Valley of de Veluwe;

Plek in de organisatie

De cultuurmakelaar heeft een onafhankelijke positie en krijgt een werkplek bij de Bibliotheek in Nijkerk. Je werkt onder operationele aansturing van de directeur van de Bibliotheek binnen de kaders van de Culturele raad. Aan de Culturele raad wordt periodiek verantwoording afgelegd t.a.v. de behaalde doelen en resultaten.

We bieden

 • Een leuke werkplek bij de Bibliotheek Gemeente Nijkerk in een deskundig en enthousiast team met ruimte voor jouw eigen inbreng, visie en ideeën door uitwisseling en kennisdeling.
 • De mogelijkheid om in deze functie te groeien en jezelf te ontwikkelen middels trainingen of cursussen.
 • Een arbeidsovereenkomst voor een jaar voor 24 uur per week met de intentie dit te verlengen bij wederzijdse tevredenheid en behaalde resultaten.
 • Arbeidsvoorwaarden conform CAO Openbare Bibliotheken, schaal 9, 
€ 3.293,- tot € 4.241,- op fulltime (36-urige) basis. Inschaling op basis van opleiding en ervaring.

Meer informatie en solliciteren

Voor inhoudelijke informatie over de functie kun je contact opnemen met Nel Schoon, cultuurmakelaar a.i., via n.schoon@cultuurmakelaar-nijkerk.nl of telefonisch via 06-200 153 19. 
Voor informatie over de procedure kun je terecht bij Laura Koppenberg, directeur-bestuurder Stichting Bibliotheken Nijkerk, via laura.koppenberg@bibliotheeknijkerk.nl.

We zien je motivatiebrief en CV graag tegemoet vóór 1 november 2022, je kunt deze sturen naar sollicitatie@bibliotheeknijkerk.nl. Reageer snel, want als we de geschikte kandidaat hebben gevonden, sluiten we de reactietermijn eerder.