Vacature bestuurstrainee

Bibliotheek meer dan een boek? Dan zien we jou als onze nieuwe bestuurstrainee! Ben je een enthousiaste jongere, student of Young-professional en op zoek naar bestuurservaring? Dan is dit jouw kans! De Bibliotheek in de gemeente Nijkerk is een belangrijkere speler in de lokale samenleving op het gebied van informatie en kennis, stimuleren van lezen en taalontwikkeling, bevorderen van zelfredzaamheid en talentontwikkeling en het samen met anderen organiseren van activiteiten.

De vestigingen in Hoevelaken, Nijkerk en Nijkerkerveen vallen onder de Stichting Bibliotheken Gemeente Nijkerk. De stichting is gecertificeerd met een bestuur op afstand die samen met de directeur de verantwoordelijkheid heeft voor de organisatie. Er werken meer dan 160 medewerkers waarvan 150 als vrijwilliger. Het aantal betaalde krachten is 6,5 fte. (ca. 10 medewerkers). Het bestuur hanteert de regels Cultural Governance voor de eigen taakuitoefening (zie www.governancecodecultuur.nl). De gemeente Nijkerk koopt het bibliotheekwerk in voor de inwoners van de gemeente Nijkerk. De inkoop bedraagt ca 75% van het totale budget van de stichting dat ca. €1.000.000 bedraagt. Er zijn meer dan 9.000 geregistreerde leden, ruim 170.000 jaarlijkse bezoekers voor de vestigingen, 10.000 bezoekers die aan activiteiten deelnemen en ruim 60.000 jaarlijkse digitale bezoekers van de website van de bibliotheek.

Voor 2018-2019 zijn we op zoek naar een bestuurstrainee

Het (vrijwilligers)bestuur van de stichting bestaat uit vijf personen, met elk eigen aandachtsgebieden. Het bestuur biedt jou dit jaar voor het eerst de gelegenheid om als trainee mee te lopen in het bestuur. Op deze manier doe je bestuurservaring op en breng je nieuw geluid in het bestuur. Je loopt mee met het bestuur maar je draagt geen bestuursverantwoordelijkheid.

Het bestuur vergadert 6 á 7 maal per jaar (’s avonds) volgens een vast vergaderrooster.

Je gaat de functie van trainee aan voor de duur van 1 jaar. Vanuit het bestuur krijg je een coach die qua functie en kennisgebied bij je past en ook inspeelt op je interesse. Als je begint formuleren we persoonlijke leerdoelen over je inbreng tijdens de vergaderingen, taken en bevoegdheden, je eigen inbreng in een project etc. en de verwachtingen over en weer.

Regelmatig heb je gesprekken met je coach en aan het eind van de periode heb je een goede indruk van wat een bestuursfunctie van een professionele organisatie inhoudt.

We verwachten van je:
- een proactieve houding
- affiniteit met de bibliotheek
- enigszins beschikken over een helikopterview
- de wil om te leren
- afstand kunnen houden (niet zelf de leiding willen nemen)
- bereidheid tot samenwerken
- inbreng eigen expertise op gebied van interesse jongeren
- affiniteit met Nijkerk, Nijkerkerveen of Hoevelaken
- 6 a 7 keer per jaar de bestuursvergadering bijwonen en regelmatig gesprekken met de coach
- minimaal Hbo-niveau

De functie is op vrijwillige basis en je ontvangt een vrijwilligersvergoeding.

Ga je deze uitdaging aan? Stuur dan uiterlijk 3 september 2018 je CV en een korte motivatie aan: bestuur@bibliotheeknijkerk.nl
We nemen daarna contact met je op voor een gesprek.