We hebben allemaal te maken met verlies. Dat kan zijn een verlies door scheiding, ziekte, ontslag, verhuizing of het overlijden van een dierbare. Rouw is een normale reactie op dit verlies. Hoe ga je om met verlies en rouw? Wat kan helpen bij het rouwen? Hoe kun je het leven weer oppakken?

Wil je hier meer over weten? Kom in juni naar een van de bijeenkomsten in Nijkerk of Hoevelaken.

Klein en groot verlies bij kinderen

Door Anet Kiela, verliesbegeleider bij de Pleisterplaats
Donderdag 6 juni 20.00-22.00 uur

Iedereen krijgt te maken met verlieservaringen, kinderen ook. Verlies van opa of oma. Denk ook aan verlies door echtscheiding of iets niet meer kunnen door het krijgen van een ziekte. Hoe rouwen kinderen en hoe ga je daarmee om als ouders? Bijeenkomst voor iedereen die een kind wil steunen bij een verlieservaring.

In samenwerking met Gebiedsteams Nijkerk

De Wulfshoeve, Moorselaar 69, Nijkerk

Zinvol leven met (chronische) ziekte of beperking

Door Anke de Jong, rouwbegeleider en ervaringsdeskundige Virtus Praktijk
Maandag 17 juni 19.30-21.00 uur

Naast de lichamelijke klachten van ziekte heeft ‘ziek zijn’ ook invloed op je verdere leven. Misschien kan het niet meer zoals het eerder ging. Het leven moeten omgooien, is ook een rouwproces. Welke nieuwe wegen zijn er om je leven opnieuw vorm te geven?

Deze bijeenkomst is voor mensen met een chronische ziekte, niet aangeboren hersenletsel, beperking na ongeval, visuele beperking, chronische vermoeidheid na kanker.

Levend verlies voor mantelzorgers

Door Joke Schippers, Rouw- en verliesdeskundige bij Centrum voor Steun bij Rouw en Verlies
Dinsdag 11 juni 19.00-21.00 uur

Levend verlies is een verlies waarbij er niemand overleden is. Een belangrijk misverstand is dat er niet gerouwd kan worden om iemand die nog leeft. Niets is minder waar. Het kan in een mantelzorgsituatie door het jarenlang omgaan met het ziekteproces van je partner. Of als je als ouders de zorg hebt voor een kind met een beperking, en je je leven steeds opnieuw moet aanpassen. Hoe ga je om met dit verlies?

Deelname is gratis, wel graag aanmelden.
In samenwerking met Sigma.

Slotakkoord

Door Anton Izelaar, uitvaartverzorger EABN
Woensdag 26 juni 14.00-15.30 uur

Met een kop koffie of thee bespreken we: Wat is er mogelijk rondom de uitvaart? Welke keuzes zijn er bij het regelen van een uitvaart? Wat gebeurt er allemaal voor, tijdens en na het overlijden? Als je naar huis gaat weet je wat handig is om te bespreken met jouw naasten of wat je kunt opschrijven in een laatste wens boekje.

UVV Nijkerk, Frieswijkstraat 97

Gratis ophalen Laatste Wens Boekjes

De hele maand juni kun je gratis laatste wens boekjes ophalen in de Bibliotheek Nijkerk en in de Bibliotheek Hoevelaken.

In deze boekjes kunnen wensen worden geschreven zodat nabestaanden weten wat iemand belangrijk vindt bij zijn/haar afscheid.

De introductie-yogales ‘afscheid & yoga’

Door Adriaan van Ek, yoga docent bij Ayoga
Woensdag 12 juni 19.30-21.00 uur

Een yogales voor mensen die recent of al langer geleden een verlieservaring hebben gehad. Rouwen kost energie en kan lichamelijke klachten geven. Ervaar hoe yoga je weer in contact brengt met je lijf. De les is laagdrempelig zodat ook mensen zonder yoga-ervaring mee kunnen doen.

Bibliotheek Nijkerk, Frieswijkstraat 99

Hoe rituelen helpen bij verlieservaringen

Door Zilla van Dijk, ritueel begeleidster bij Stichting Rituals to Root
Donderdag 27 juni 19.30-21.30 uur

Rituelen en symbolen helpen om betekenis te geven aan momenten van vreugde en verdriet. Door rituelen staan we stil bij wat er gebeurt in het leven. En ze helpen om weer vooruit te kijken. Deze avond is voor iedereen met een verliesbeleving. Dat kan zijn een verlies door scheiding, ziekte, ontslag, verhuizing of het overlijden van een dierbare. Je ontdekt hoe een ritueel of symbool jou verder helpt.

Deelname is gratis, wel graag aanmelden

Bibliotheek Hoevelaken, Meerveldlaan 22