Vindt u het moeilijk om formulieren in te vullen? Ziet u op tegen het lezen van brieven? Heeft u problemen met het lezen van werkmails? Begrijpt u weinig van de bijsluiter bij uw medicijnen? Dan is het Taalhuis in Nijkerk misschien iets voor u. U kunt hier beter leren lezen en schrijven. Er zijn mensen die u kunnen helpen.

Ga naar het Taalspreekuur in de bibliotheek voor meer informatie.

Taalspreekuur

Iedere dinsdagmorgen is er van 9.00 uur tot 11.00 uur een Taalspreekuur in de bibliotheek van Nijkerk.

En iedere woensdagmorgen is er van 10.30 uur tot 12.00 uur een Taalspreekuur in de bibliotheek van Hoevelaken.

Een docent van Landstede praat hier met u over uw wensen. Hij overlegt met u wat er mogelijk is.

Voor meer informatie kunt u mailen naar: taalhuis@bibliotheeknijkerk.nl

Computerlessen

Wilt u weten hoe de computer werkt? Of wilt u leren internetten?
Dan kunt u de cursus Klik & Tik volgen.

De cursus bestaat uit drie delen:
- De basis
- Het internet op
- Samen op het web.

U krijgt les in een kleine groep. De cursus kost € 7,50 per onderdeel. Leden van de bibliotheek betalen € 5,-.

De lessen worden gegeven op de volgende
tijden:

Bibliotheek Nijkerk: donderdagmorgen van 9.00–11.15 uur

Bibliotheek Hoevelaken: vrijdagmorgen van 9.00-11.15 uur

Meer informatie over de cursus Klik en Tik.

Overzicht taallessen in de gemeente Nijkerk, met contactgegevens

Taalfit

Gezonde, ambitieuze en productieve medewerkers. Dat wil toch elk bedrijf? Dit begint bij goed kunnen lezen en schrijven. Heeft u het vermoeden dat sommige van uw medewerkers meer aandacht kunnen besteden aan hun taalvaardigheid? Dan kan Taalfit helpen.
Taalfit is een samenwerkingsverband van Bibliotheek Nijkerk en Bibliotheek Noord Veluwe speciaal gericht op bedrijven en hun medewerkers.

Hulp van een taalvrijwilliger

Een taalvrijwilliger kan u helpen om beter Nederlands te leren spreken, schrijven of lezen.

U krijgt dan 1 x per week een uur les in de bibliotheek van Nijkerk of Hoevelaken. U kunt zich hiervoor aanmelden via het Taalspreekuur van de bibliotheek.

Wilt u zelf taalvrijwilliger worden? Meld u dan aan via deze link, of kom naar het taalspreekuur.

Taalhuis op school

De lessen van het Taalhuis op school worden gehouden op de volgende tijden en locaties:

Koningslinde: Dinsdagochtend en woensdagochtend, 8:30 - 10:00 uur

Het Baken: Dinsdagochtend, 9:45 - 11:15 uur

Calvijnschool Nijkerkerveen: Om de week op dinsdagmiddag 13:30 - 15:00 uur

Lessen op de Maranathaschool starten in september.

Er zijn geen lessen tijdens de schoolvakanties.

De lessen zijn voor ouders die een andere taal spreken of moeite hebben met de Nederlandse taal.

Wat in ieder geval besproken wordt:

• Nieuwsbrief van scholen
  • Schoolse thema’s
  • Rapporten lezen
  • Rapportgesprekken voeren
  • Activiteiten op school, m.a.w. ouderbetrokkenheid en onderwerpen die je dagelijks tegenkomt.

We zijn nog op zoek naar taalvrijwilligers die willen ondersteunen tijdens de lessen.

Daarnaast zoeken we op korte termijn een peutervrijwilliger voor de ochtenden van 8:30-10:30 uur.

Coördinator van het Taalhuis op School is

Danny Pennings
danny.pennings@bibliotheeknijkerk.nl
Of volg ons op Facebook

Taalcafé

Wilt u beter Nederlands leren praten? Kom dan naar het Taalcafé. U kunt daar praten met Nederlandse vrijwilligers van het Taalhuis, en  met andere bezoekers.

Het Taalcafé is open op de volgende middagen:

Bibliotheek Nijkerk: maandag van 13.30 - 15.00 uur

Bibliotheek Hoevelaken: dinsdag van 14.00 - 15.00 uur

Deelname is gratis, aanmelden is niet nodig. U bent van harte welkom!

Taalles in een groep

De Volksuniversiteit Nijkerk verzorgt op aanvraag cursussen “Nederlands voor anderstaligen” en “Nederlands voor laaggeletterden”.

De lessenzijn in het Corlaer College op woensdag of dinsdag avond. Groepen starten vanaf 8 deelnemers. Bij 8 of 9 deelnemers bestaat de cursus uit 18 lessen. Bij 10 of meer (max. 16) cursisten bestaat de cursus uit 22 lessen. De kosten voor 2019-2020 bedragen € 200,- per cursist. U kunt zich hiervoor aanmelden in debibliotheek, of mailen naar secretariaat@vu-nijkerk.nl.

Oefenen met de computer

Wilt u Nederlands leren met de computer? In de bibliotheek kunt u gratis oefenen via de website Oefenen.nl. U kunt hiervoor een koptelefoon met microfoon kopen.

Inburgeren

Wilt u weten waar u in kunt burgeren?

Op de website www.ikwilinburgeren.nl staat waar u een inburgeringscursus kunt volgen.

Na de inburgering

Bij Taalschool Veluwe, Amperestraat 3a in Nijkerk, kunt u na uw inburgering gratis taallessen volgen om het Nederlands bij te  houden.

De lestijden zijn: dinsdag en donderdag van 13.00 - 16.00 uur. U kunt zich hiervoor aanmelden via het Taalspreekuur in de bibliotheek.

Voor vrouwen zijn er conversatiegroepen van Vluchtelingenwerk:

Bibliotheek Nijkerk: woensdag van 9.30 – 11.00 uur voor gevorderden

Verzorgingshuis St.Jozef, Huserstraat 6, Nijkerk: donderdag 9.30 - 11.00 uur voor beginners.