Bibliotheek Nijkerk op 3e plaats best presterende bibliotheken

Gepubliceerd op: 19 december 2019 16:31

Bibliotheek Nijkerk op 3e plaats in Top 20 best presterende Bibliotheken van Nederland- De Bibliotheek in de gemeente Nijkerk is op de derde plaats gekomen op de lijst van best presterende bibliotheken van Nederland. Op de eerste plaats staat Stadskanaal en de 2e plaats is voor Bibliotheek Arnhem. De uitslag is op basis van de uitleningen per lid, het percentage leden in een gemeente, het aantal bezoeken per inwoner en het aantal activiteiten per 1000 inwoners. De cijfers zijn gebaseerd op 2018 die de Koninklijke Bibliotheek van alle bibliotheken verzamelt.

 

In Nijkerkerveen is het een gezellige drukte: de nieuwe en derde bibliotheekvestiging is nog niet open voor publiek en er wordt nog druk geklust. Vanuit de provinciale serviceorganisatie Rijnbrink komt strategisch adviseur Mark Deckers bekend maken dat de Bibliotheek in de gemeente Nijkerk op de derde plaats terechtkomt. ‘Vorig jaar stonden jullie nog op plaats 11, dat was al een grote sprong en nu naar een derde plaats!’ ‘Jullie zijn de beste van de kleine bibliotheken’, zegt Mark Deckers, die inmiddels bekend is geworden om zijn ‘Deckers-index’. “Nijkerk scoorde twee keer een top 15 positie: voor uitleningen per lid en voor activiteiten per 1000 inwoners. Bij het aantal bezoeken per inwoner scoort de Bibliotheek net buiten de top 15. Als Nijkerk het percentage leden weet te verbeteren komt de eerste plek in het vizier’, aldus Mark Deckers.

Roel Zuidhof, directeur van de Bibliotheek in de gemeente Nijkerk is zichtbaar trots op het certificaat dat hij krijgt uitgereikt. “We doen enorm ons best om er voor alle inwoners te zijn met aansprekende activiteiten. Dat is heel goed gelukt en heeft enorm geholpen van de sprong van de 11e plaats naar de derde plaats. Ik ben dan ook supertrots op alle medewerkers en vrijwilligers die allemaal aan dit succes hebben bijgedragen”.

Ook wethouder Harke Dijksterhuis van de gemeente Nijkerk is zichtbaar onder de indruk: “ik ben ook trots op onze Bibliotheek. Ondernemend, overal verbinding zoekend met andere partijen en over het belang van de eigen instelling heen durven stappen. Zo is de maand over Rouw en Verlies met tientallen bijeenkomsten en samen met andere partners, zeer bijzonder en heeft bij inwoners iets aangeraakt waar nooit gelegenheid voor was. Dankzij de Bibliotheek is dat gedaan. Echt goed bezig!”.

Voor meer informatie over de ranking van de beste presterende bibliotheken zie https://www.markdeckers.net/2019/12/deckers-index-2019-stadskanaal-is-de.html

Op foto: van links naar rechts: strategisch adviseur provinciale serviceorganisatie Rijnbrink: Mark Deckers, wethouder gemeente Nijkerk: Harke Dijksterhuis en directeur Bibliotheek Gemeente Nijkerk Roel Zuidhof.