Bibliotheek Nijkerk opnieuw 3e plaats Best Presterende Bibliotheek van Nederland

Gepubliceerd op: 17 december 2020 08:29

Bibliotheek Nijkerk is met de derde plaats van de Best Presterende Bibliotheken van Nederland opnieuw in de prijzen gevallen. De net iets beter scorende bibliotheken zijn Rozet Arnhem op de 2e plaats en op de eerste plaats de winnaar ZININ in Nijverdal. De score wordt berekend aan de hand van uitleencijfers, aantal bezoekers, aantal leden en het aantal activiteiten.

Mark Deckers, bestuurssecretaris bij Rijnbrink, ondersteuningsorganisatie van de Bibliotheken in Gelderland en Overijssel, verdiept zich al jaren in de officiële cijfers die alle bibliotheken in Nederland publiceren. De cijfers bestaan uit uitleningen per lid van de Bibliotheek, activiteiten per 1000 inwoners, het aantal bezoeken per inwoner en het percentage leden op het totaal aantal inwoners. De uitslag gaat over de cijfers van 2019.

Beperkte middelen, slimme combinaties

Uit het rapport van Mark Deckers over de Bibliotheek Gemeente Nijkerk: “de immer optimistische directeur van Bibliotheken Gemeente Nijkerk zwaait al flink wat jaren de scepter in deze Bibliotheek. En stap voor stap bouwt hij, met veruit de minste middelen van deze top-3, aan een moderne Bibliotheek. De Bibliotheek zet zwaar in op allerlei programma’s en de Bibliotheek is met recht een bruisend hart. Men heeft een slimme samenwerking met andere Veluwse Bibliotheken als het gaat om onderwijs, collectie en marketing. Deze Bibliotheek combineert slim de snelheid van een kleine organisatie met samenwerking met andere bibliotheken om specialistische functies goed in te vullen. Deze Bibliotheek is een netwerkorganisatie in optima forma”.

Directeur van de Bibliotheek Gemeente Nijkerk, Roel Zuidhof, is zeer opgetogen over dit resultaat: “vorig jaar hadden we stoer gezegd: we gaan voor de eerste plaats, maar dit is natuurlijk opnieuw een geweldig resultaat. Wanneer je als voetbalclub 2x zo’n score hebt dan speel je op super hoog niveau. Dus we doen het uitstekend en dat is alleen maar te danken aan ons geweldige team van medewerkers en vrijwilligers en natuurlijk aan alle inwoners van Hoevelaken, Nijkerk en Nijkerkerveen die de Bibliotheek op handen dragen”.  

Trotse wethouder

In verband met de coronamaatregelen konden maar een beperkt aantal mensen bij de uitreiking van het certificaat aanwezig zijn, maar als wethouder mevrouw Nadya Aboyaakoub-Akkouh met o.a. de Bibliotheek in haar portefeuille, hoort van het resultaat, geeft aan dat ze enorm trots is op de Bibliotheek: “wat weer opnieuw een mooie prestatie en terechte waardering! Ik ben enorm trots en hulde aan alle medewerkers en vrijwilligers die dit mede mogelijk hebben gemaakt”.

Toekomst

Hoe gaat het nu de volgende keer? Roel Zuidhof: “de nieuwe vestiging in Nijkerkerkerveen in ’t Veense Hart is nog niet meegeteld in deze cijfers omdat deze nog niet was geopend. Ook investeren we nu veel meer in leesbevordering voor jongeren, maar de jeugdcontributie die hier nog moet worden betaald heeft een nadelig effect op de cijfers. Mogelijk dat daar een oplossing voor komt, ook omdat het Ministerie van OCW daar iets aan wil doen. Dus ik zeg opnieuw: die eerste plaats blijft bereikbaar voor ons. Maar corona gooit natuurlijk erg veel roet in het eten dus of er een nieuwe ronde komt? Ik weet het niet. Maar dit hebben we fantastisch gedaan en niemand pakt ons dat meer af!”

Voor meer informatie over de cijfers en de top 20 van Best Presterende Bibliotheken van Nederland: zie www.markdeckers.net

Foto's gemaakt door Harry Koelewijn