Fatale wapendropping bij Ede kostte 17 mannen het leven

Gepubliceerd op: 8 februari 2021 13:24

Originele verslagen van de verhoren van SS’ers en twee oud-landwachters die betrokken waren bij de fatale wapendropping van 8 maart 1945 in de gemeente Ede, zijn teruggevonden in het archief van de gemeente Ede. Enkele fragmenten daaruit zijn gebruikt in de podcastaflevering over deze geschiedenis aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. De gebeurtenissen rond deze wapendropping zouden uiteindelijk aan zeventien verzetsmannen het leven kosten. De podcast over de fatale wapendropping komt op woensdag 10 februari online te staan. Het is de laatste aflevering van de negendelige podcastserie Oorlog op de Veluwe.

Bij de productie van de podcast over de fatale wapendropping kreeg Anton van Renssen, maker van de podcast, hulp van onder meer het Platform Militaire Historie Ede (MHE) en het gemeentearchief Ede. Na een tip vanuit het MHE vond de archivaris de originele verslagen terug van de verhoren die in na de oorlog zijn afgenomen bij Duitse en Nederlandse SS’ers, twee voormalige Nederlandse landwachters en de vriendin van een van die twee.

De podcastserie ‘Oorlog op de Veluwe’ is gemaakt in het kader van 75 jaar Bevrijding. In deze serie staan persoonlijke verhalen centraal over de Tweede Wereldoorlog uit de gemeenten Barneveld, Ede, Ermelo, Nijkerk en Putten. De vijf Veluwse gemeenten financierden de serie samen met het Mondriaanfonds, het publieke stimuleringsfonds voor beeldende kunst en cultureel erfgoed. De aflevering over de fatale wapendropping werd mede gefinancierd door de gemeente Ede.