Zesdelige podcastserie gepresenteerd over ‘Oranje Nassau’s Oords als Huis van Aankomst’

Gepubliceerd op: 9 januari 2023 09:30

Onlangs werd een nieuwe podcast gepresenteerd die gemaakt is door Anton van Renssen, lid van de Raad van Toezicht van de stichting bibliotheken van de gemeente Nijkerk en in het dagelijks leven historicus. Hij maakte de podcast op eigen initiatief voor de bibliotheek Wageningen. De zesdelige podcastserie heeft als titel ‘Oranje Nassau’s Oord als Huis van Aankomst’.

In de podcast staat de vraag centraal hoe Indische en Molukse Nederlanders met tuberculose in Nederland werden opgevangen en verzorgd en hoe zij hun verblijf in het sanatorium hebben ervaren. Centraal staan gebeurtenissen eind jaren vijftig in Oranje Nassau’s Oord (O.N.O.), een sanatorium voor longlijders in de gemeente Wageningen. De podcast is o.a. te beluisteren via Spotify en Apple Podcasts.

De podcastserie raakt actuele thema’s. Zo is er aandacht voor een uiterst besmettelijke, dodelijke ziekte (tuberculose) waarvoor patiënten in quarantaine of geïsoleerd moesten leven. Ook gaat het over de opvang van tienduizenden ontheemden die op korte termijn onderdak moesten krijgen. Dat gebeurde allemaal in een tijd van zeer hoge woningnood. In de podcast komen oplossingen langs die Den Haag destijds verzon voor deze problemen.

De aanleiding voor het maken van de podcastserie zijn enkele documenten die hij ontdekte in het archief van zijn moeder. Zij werkte van 1957 tot 1959 als maatschappelijk werkster bij de gemeente Wageningen. Haar voornaamste taak was het begeleiden van Indische en Molukse Nederlanders in Oranje Nassau Oord. In haar archief bevindt zich een schrift met namen van mensen bij wie ze langsging om te helpen. Deze namenlijst diende als uitgangspunt voor de zoektocht naar oud-patiënten en hun nabestaanden. Die zoektocht leverde bijzondere verhalen op die in de podcast zijn te horen.

In de podcast vertelt Van Renssen het verhaal aan de hand van gesprekken met allereerst zijn moeder, maar ook met historici, oud-verpleegsters van O.N.O., de zoon van de geestelijk verzorger van het sanatorium, een Molukse oud-patiënt en een nabestaande van een Indische patiënte. Om het verhaal in de juiste context te kunnen plaatsen deed hij historisch onderzoek in diverse archieven. Inmiddels werkt hij aan een vervolgonderzoek voor een artikel in het Indische tijdschrift Moesson.
 

Naar de podcast