Zaken doen met de digitale overheid? De bibliotheek helpt!

Rond 1 maart krijg je bericht van de Belastingdienst over de belastingaangifte. Je moet vóór 1 mei aangifte doen voor de inkomstenbelasting. Dat gaat via de online omgeving van de Belastingdienst. Wil je zelf aangifte doen, maar heb je thuis geen computer of internet? Kom dan naar de Bibliotheek in Nijkerk of Hoevelaken. Hier kun je voor je aangifte voor de inkomstenbelasting of om toeslagen aan te vragen gratis een computer gebruiken. Ook kun je hier je belastingaangifte printen. Deze service is ook gratis als je geen lid bent van de Bibliotheek.

Extra hulp nodig? Volg een cursus Digisterker in de bibliotheek

Wist je dat de Bibliotheek in Nijkerk/Hoevelaken korte cursussen geeft om via de computer zaken af te handelen met de overheid? Bijvoorbeeld belastingaangifte en toeslagen regelen, een DigiD aanvragen en gebruiken, en de omgeving MijnOverheid verkennen. Zo kun je voortaan zelf deze zaken regelen via de computer. En deze cursussen zijn gratis, ook als je geen lid bent van de Bibliotheek!

Digisterker
Je leert stap voor stap hoe je handig en veilig informatie kunt vinden en hoe je digitaal iets bij de overheid regelt. Hoe vraag je een DigiD aan en hoe gebruik je die? De websites van UWV, SVB, de Belastingdienst en de gemeente komen aan de orde. En hoe je zelf zaken regelt op bijvoorbeeld MijnOverheid.nl.
Deze cursus is bedoeld voor inwoners van gemeente Nijkerk die kunnen omgaan met een computer. Wil je eerst meer leren over computergebruik? Vraag dan eens naar de cursus Klik&Tik in de Bibliotheek.

Cursus Klik & Tik

Voor hulp bij het de basisgebruik van computer en internet, is er de gratis cursus Klik & Tik. Hierin leer je de basisvaardigheden: de computer opstarten, typen en een e-mail versturen en tot slot de sociale media.

Sigma

Heeft u hulp nodig bij het invullen van de aangifte dan kunt u contact opnemen met Sigma. Getrainde vrijwilligers helpen u graag. Deelname is gratis maar en zijn wel voorwaarden aan verbonden zoals bijvoorbeeld inkomensgrenzen. Zie de website van Sigma voor de voorwaarden: www.sigma-nijkerk.nl/formulierenhulp/belastingproject.
Wilt u hieraan deelnemen? Neem contact op via: info@sigma-nijkerk.nl of bel 033-2474830.

Convenant Koninklijke Bibliotheek en Belastingdienst

Deze dienstverlening vindt plaats in het kader van een convenant dat Koninklijke Bibliotheek (KB) en Belastingdienst in 2016 sloten. Hierin is vastgelegd dat de Belastingdienst € 1,9 miljoen ter beschikking stelt om deze dienstverlening bij bibliotheken te faciliteren, waarmee een landelijke infrastructuur ontstaat. Nagenoeg alle 800 vestigingen van bibliotheken in Nederland geven gratis toegang tot computers met internet en printfaciliteiten om online zaken te doen met de overheid. Daarnaast organiseren bibliotheken gratis cursussen over dit onderwerp. En tot slot bieden bibliotheken in samenwerking met maatschappelijke organisaties hulp bij het invullen van (online) belastingaangifte of houden ze belastingspreekuren over belasting- en toeslagzaken. In 2017 biedt ruim een derde van de Nederlandse bibliotheken deze vorm van dienstverlening; in 2019 zullen dat vrijwel alle 155 bibliotheekorganisaties zijn.