Informatie Punt Digitale Overheid geopend

Gepubliceerd op: 17 juni 2021 10:48

Op woensdag 16 juni opende wethouder Nadya Aboyaakeb het Informatie Punt Digitale Overheid bij Bibliotheek Nijkerk.

Heb je vragen over de overheid? Bijvoorbeeld over zaken zoals huur- en zorgtoeslag, belasting, rijbewijs of pensioen? Dan ben je niet de enige. Maar liefst 4 miljoen Nederlanders vinden dit lastig. Vanaf nu kunnen de inwoners van de Gemeente Nijkerk voor al deze vragen en meer terecht bij het Informatiepunt Digitale Overheid (IDO) bij de 3 vestigingen in Nijkerk, Nijkerkerveen en Hoevelaken. Daar helpen bibliotheekmedewerkers met het vinden van informatie op internet en verwijzen ze door naar instanties. Klanten die de weg weten naar Sigma en ondersteuning nodig hebben kunnen gewoon rechtstreeks naar Sigma komen. Dit geldt overigens voor alle partners; weet je de weg dan is de Bibliotheek niet nodig

Waarom een IDO bij de Bibliotheek? Projectleider Mandy Smink geeft uitleg. “De overheid heeft de bibliotheken gevraagd om dit te doen. Het IDO is voor mensen die moeite hebben met digitale dienstverlening en vragen hebben over het zaken doen met de overheid. We zijn er als Bibliotheek voor lezen, leren, informeren en participeren. Juist die laatste twee maken dat IDO en Bibliotheek zo goed bij elkaar passen. De bibliotheekmedewerkers hebben een speciale training gevolgd. Ze weten goed wat de aangesloten overheidsinstanties doen. Ook verwijzen ze door naar lokale organisaties in de eigen gemeente die hulp bieden.” Een goed initiatief aldus de wethouder omdat zo de drempel om hulp te vragen laag wordt gehouden. Zeker als je bedenkt dat 1 op de 5 mensen ouder dan 12 jaar niet “digiwijs” is. 

Dingen regelen met de overheid: het gebeurt steeds vaker op de computer via internet. Bijvoorbeeld zorgtoeslag aanvragen. Werk zoeken. Een woning zoeken. Een rijbewijs verlengen. Of een afspraak maken bij de gemeente. Daarvoor moeten mensen wel kunnen omgaan met een computer en een DigiD kunnen aanvragen. Veel mensen vinden dit nog lastig. Maar als iemand eenmaal weet hoe het werkt via de computer, is het vaak minder moeilijk dan gedacht. Vaak hebben computergebruikers ook sneller antwoord. Bibliotheek Nijkerk geeft deze cursussen, namelijk: Werken met de computer (Klik en Tik), en werken met websites van de overheid (Digisterker). Voor iedereen dit iets wil regelen via de computer en wel wat hulp kan gebruiken. In de Bibliotheek geven de medewerkers graag meer informatie over de computercursussen.