Met de tips van Dirk Jan en Wil zijn de flyers van Sigma nog beter te lezen!
Welzijnsorganisatie Sigma wil graag dat hun informatie leesbaar en duidelijk is voor alle inwoners van Nijkerk. Ze hebben daarom de hulp ingeroepen van twee Nijkerkers. Dirk Jan Scharrenburg is al enige tijd officieel taalambassadeur en helpt bedrijven en instellingen met hun flyers, brochures en folders en de websites. Hij geeft, net als Wil Smit, regelmatig voorlichting over laaggeletterdheid.
Dirk Jan en Wil hebben twee flyers bekeken en veel tips gegeven. Coördinator van Sigma, Jetty Reker, was verrast. ‘We proberen zo eenvoudig mogelijk te communiceren. Wil en Dirk Jan hebben echt geholpen om het nog beter te doen. Ik adviseer andere organisaties om hun hulp ook in te roepen.’Zij weten beiden hoe lastig het is als je als kind niet goed hebt leren lezen en schrijven. Dirk Jan had veel gespijbeld omdat er thuis problemen waren. Hij kon wel met zijn handen werken en ging aan de slag als hovenier. Toen hij hogerop wilde moest hij opleidingen gaan volgen. Daarvoor moest hij eerst zijn taalvaardigheid vergroten. Dus ging hij, 36 jaar oud, op Nederlandse les. Zijn zelfvertrouwen is enorm gegroeid toen hij al zijn diploma’s haalde. Vroeger zei hij dat hij zijn bril was vergeten als hij iets niet kon lezen. Nu leest hij zonder problemen de werkinstructies en vult de urenregistratie in. Hij is taalambassadeur geworden omdat hij anderen enthousiast wil maken voor Nederlandse les. En hij wil bedrijven helpen om beter leesbare teksten te maken. Hij gaf onlangs nog voorlichting aan huisarts assistenten in opleiding.
Schoolbanken
Wil Smit krijgt in de Bibliotheek leesles van een vrijwilliger van het Taalhuis. Na het uitbreken van de corona crisis stopten de lessen tijdelijk. ‘Gelukkig kon ik na een tijdje weer boeken lenen.’ Wil is 59 jaar en heeft maar weinig tijd doorgebracht in de schoolbanken. Ze moest haar moeder helpen met het gezin. Daarna was ze druk bezig om haar eigen gezin op orde te houden. Ze vroeg hulp bij formulieren en de belastingen en officiële brieven. Ze vroeg vaak uitleg als ze de moeilijke woorden niet begrijpt. Nu wilde ze eindelijk iets voor zichzelf doen en leert best wel snel beter lezen. Ook Wil wil graag meer mensen helpen met het verbeteren van hun taalvaardigheid. En kortgeleden heeft ze aan medewerkers van woningbouwvereniging De Alliantie vertelt over laaggeletterdheid. In de digitale bijeenkomst heeft ze verteld hoe belangrijk het is om de teksten van e-mails en brieven makkelijker te maken.
Vormgeving ook leesbaar
Veel flyers, brochures en folders van allerlei instellingen en organisaties kunnen makkelijker leesbaar worden gemaakt. Mooie vormgeving met veel kleuren is vaak lastiger te lezen. Dirk Jan: ‘Witte letters in een kleurenvlak kan ik bijna niet lezen, alles schuift dan in elkaar. Kleine letters en veel woorden maken het voor mij ook niet makkelijker. Ik zoek op elke folder altijd naar het telefoonnummer. Het is nog steeds het makkelijkst voor mij om even te bellen.’ Wil doet het nog slimmer: ‘Ik spreek mijn vraag in op Google: telefoonnummer van Sigma. En dan heb je het ook.’
Minder woorden
Wil en Dirk Jan begrijpen allebei heel goed waar de flyer over gaat. Ze vinden wel dat er veel minder woorden nodig zijn om het verhaal te vertellen. Ook best wel moeilijke ‘overbodige’ woorden als ‘gelijktijdig’ mogen weg. In een alinea wordt twee keer verteld over een match. Dirk Jan weet wat het woord betekent maar vraagt zich af waarom het woord twee keer wordt gebruikt. Hij vindt het verwarrend net zoals informatie die in soms andere woorden een paar keer wordt opgeschreven. Wil begrijpt beide flyers heel goed, ondanks dat ze veel tekst overslaat. ‘In de ene wordt uitgelegd wat je moet doen als je eenzaam bent. In de andere staat dat je je kunt aanmelden voor een maaltijd bij een gastgezin; bordje erbij.’ Wendy van Wee, consulent vrijwilligerswerk van Sigma vindt de tips van Wil en Dirk Jan heel erg bruikbaar. ‘Goed om te zien dat we naast zo mooi mogelijk vormgegeven flyers met een leuke tekst het tevens belangrijk is om nog beter de boodschap uit te leggen.’ Wil bekent tot slot dat ze de mooie flyers bij Sigma en in de Bibliotheek eigenlijk altijd overslaat. ‘Er staan er zoveel!’
Bos bloemen
Het Taalhuis van de Bibliotheek Nijkerk wil net als Wil en Dirk Jan aan meer mensen de kans bieden om beter te leren lezen en schrijven. Zo kan je bijvoorbeeld leren om zelf de bijsluiter bij medicijnen te lezen; of zelf een kaartje bij een bos bloemen schrijven of zelf je kinderen of kleinkinderen voorlezen. Vraag persoonlijk advies via de e-mail taalhuis@bibliotheeknijkerk.nl of bel 06-83602804.
Fotobijschriften:
Taalambassadeur Bibliotheek Nijkerk, Wil Smit, helpt Wendy van Wee consulent vrijwilligerswerk van Sigma om betere flyers te maken.
Dirk Jan Scharrenburg gaat ook op de televisie vertellen hoe het aantal laaggeletterden minder kan worden.