Vrijwilliger Désirée Mooij in het zonnetje

Gepubliceerd op: 4 juli 2023 11:05

In deze portretserie zetten we vrijwilligers in het zonnetje. Wie zijn ze, wat doen ze.. waar dromen ze van? Deze keer leren we Désirée Mooij kennen, zij werkt voor het Taalcafé en geeft momenteel les aan Oekraïners.

Vertel eens iets over jezelf. Wie is…..
Ik zal me even voorstellen. Ik ben Désirée, getrouwd, moeder van twee zonen en oma van vier kleinkinderen. Sinds 2000 woon ik in Hoevelaken. Hobby’s: tennissen, fietsen, wandelen en lezen.

Hoe lang werk je als vrijwilliger bij de Bibliotheek en wat doe je precies
Ik denk dat ik zo’n acht jaar als vrijwilliger bij de bibliotheek in Hoevelaken werk. Verschillende activiteiten. Ik ben begonnen als taalcoach en daarnaast was ik voorlees juf. Ik las kinderen thuis voor, die wat extra hulp bij het Nederlands nodig hadden. De ouders kon ik dan ook tips en aanwijzingen geven. Dit vrijwilligerswerk heb ik na een paar jaar afgesloten omdat ik samen met anderen het Taalcafé ben gestart. Daar ben ik nog steeds actief mee bezig. Dit jaar heb ik samen met een maatje les gegeven aan Oekraïners, 1 x in de week. Ons doel was de mensen redzaam te maken, zodat zij zich in het maatschappelijke leven konden redden. Bijvoorbeeld voor het doen van boodschappen, een gesprekje voeren met het gastgezin, school, huisarts ect. Wij hopen in september weer met nieuwe groepen te starten, maar daarvoor hebben we ook weer vrijwilligers voor nodig!!!!

Wat brengt het doen van vrijwilligerswerk jou?
Ik wil, naast alle sportactiviteiten, ook zinvol bezig zijn. Mijn steentje bijdragen in de maatschappij. Lesgeven is naast mijn werk altijd mijn hobby geweest. Ik miste het enorm toen ik met pensioen ging. Dit werk geeft mij heel veel voldoening. Het kennismaken met andere culturen ervaar ik als een verrijking.

Wat is volgens jou de grootste verandering die de Bibliotheek doormaakt?
De functie van de bibliotheek is de laatste jaren erg veranderd. De hoofdtaak is nog altijd het uitlenen van boeken, maar er is zoveel bij gekomen. Ik heb zelf weleens het gevoel dat de bibliotheek de functie van het Buurthuis heeft overgenomen, zoveel cursussen bieden zij aan. Het Taalhuis voor Nederlanders en asielzoekers/Oekraïners met een enorm aanbod, de digitale ondersteuning , de rust om te werken achter de computer voor jong en oud.

Wat zou je zeggen tegen de mensen die twijfelen om een handje te helpen?
De bibliotheek heeft veel vrijwilligers nodig op allerlei niveau. De sfeer is heel goed, gezellig. Mensen komen met hun vragen bij je en hebben je hulp nodig. Vrijwilligerswerk is niet vrijblijvend. Er wordt op je gerekend. Maar, doordat je veelal met meerdere personen werkt, valt er altijd wel wat te regelen als je een keer niet kan.

Heb je verbeterpunten voor de Bibliotheek?
Verbeterpunten voor de bibliotheek in Hoevelaken? Ik vind het prettig dat er wat aparte hoekjes zijn bijgekomen, zodat je als taalcoach daar kan zitten. Maar de bibliotheek in Hoevelaken is klein. Als er veel bezoekers zijn voor het Taalcafé, moeten we met de tafels gaan schuiven en zitten we tegen de tijdschriftenrekken aan. Lastig voor mensen die een tijdschrift willen pakken. Maar …zo erg is dat nou ook weer niet.

Welke boekentip heb jij?
De boeken van Julia Franck. Schitterend! Boeken van Elizabeth Strout. Ik had nog nooit van haar gehoord, maar ik heb recent het boek “Ik heet Lucy Barton“ van haar gelezen. Smaakt naar meer! En als laatste, heel actueel, ”Aleksandra” van Lisa Weeda. Zij schrijft over haar familie die in Oekraïne woont.

 

Lijkt het je leuk om ook taalvrijwilliger te worden? Neem dan eens een kijkje op deze pagina. Stuur een e-mail naar digitaalhuis@bibliotheeknijkerk.nl of bel met 033 2450014 en vraag naar Janneke Vijfvinkel. Wij hebben veel vrijwilligers nodig voor de mogelijke komst van asielzoekers naar Hoevelaken en voor de Oekraïners. 

Op de foto: Désirée Mooij met Vadim een Oekraïense deelnemer en Klaas Fokkema die samen met Désirée op maandagavond les geeft aan Oekraïners.